
Kateri je najboljši vir beljakovin?
Vsem je znano, da so beljakovine ena najpomembnejših snovi za rast in razvoj ter življenje na splošno. Uživamo jih vsakodnevno iz več raznolikih virov.
VečV podjetju Hot´Horse želimo našim strankam vsakodnevno zagotavljati obrok najvišje kakovosti. Naše osnovno načelo nas je vodilo do vprašanja, kam po najbolj verodostojne informacije o kvaliteti in prehranski vrednosti konjskega mesa. Težko bi našli sogovornika, ki bi nam področje predstavil bolje. Pogovarjali smo se z doc. dr. Klemnom Potočnikom z Biotehniške fakultete v Ljubljani.
Doc. dr. Klemen Potočnik je nosilec predmeta konjereja na oddelku za zootehniko, je podpredsednik sekcije za konjerejo pri Evropskem združenju za živinorejo (EAAP –European Association for Animal Production), sodeluje z različnimi mednarodnimi institucijami na področju reje in uporabe konj ter avtor številnih študij o možnostih za gospodarnejšo konjerejo, kjer vedno izpostavi tudi prirejo in predelavo konjskega mesa, kot pomembno panogo v reji konj. Poleg dela na fakulteti se v podjetju LacMar d.o.o., ukvarja s pridelavo in predelavo kobiljega mleka.
V izčrpnem pogovoru nam je predstavil bistvene prehranske prednosti, ki jih ponuja konjsko meso in nam ponudil odličen vpogled v primerjavo z drugimi vrstami mesa. Za več podrobnosti si lahko ogledate predstavitev ‘Konjsko meso od A do Ž‘.
Kako bi na hitro lahko potegnili vzporednico med konjskim ter ostalimi vrstami mesa? Zakaj je konjsko meso denimo bolj zdravo?
V nekaj besedah je težko narediti primerjavo. Lahko pa rečemo, da ima konjsko meso v primerjavi z mesom ostalih vrst živali, ki jih pretežno uporabljamo v prehrani (govedina, svinjina, perutnina) več omega 3 maščobnih kislin, z vidika dietetike idealno razmerje med omega 6 in omega 3 maščobnimi kislinami (1:1). Največjo vsebnost železa in cinka, ki sta poleg selena ključna mikroelementa v prehrani. Nizko vsebnost vezivnega tkiva, posledica česar je lahka prebavljivost. In nenazadnje konjsko meso ime zelo nizko vsebnost holesterola (govedina ga ima npr. 2,5 krat več). Poleg kemične sestave mesa je pri izbiri zelo pomembno v kakšnih pogojih je žival vzrejena (prehrana, gibanje, …), kar se pogosto zanemarja pri takih primerjavah. In konjsko meso ima v povprečju tu veliko prednost.
Glede na poznana dejstva je konjsko meso smiselno vključiti v prehrano otrok in mladostnikov.
Za koga je – zaradi svoje strukture oz. sestavin – konjsko meso še posebej primerno? Komu in kdaj bi ga torej vi še posebej priporočili?
Konjsko meso je primerno za vsakogar, ker je bogat vir železa se ga bolj pogosto poslužujejo slabokrvni ljudje, zaradi lahke prebavljivosti (manjša obremenitev organizma med prebavo in presnovo), ga pogosto uživajo ljudje, ki so bolj obremenjeni npr. športniki. Pomembno je vedeti, da so minerali živalskega izvora bistveno bolje izkoristljiv za naš organizem v primerjavi s tistimi rastlinskega izvora (tudi do 20 krat). Meso je sestavljeno iz številnih molekul in kadar gledamo na meso kot živilo bi ga morali gledati kompleksno. V tem smislu je relativno slabo raziskano. Glede na poznana dejstva je konjsko meso smiselno vključiti v prehrano otrok in mladostnikov (bogat vir beljakovin ob ugodni mineralni sestavi omogoča zdrav razvoj mladega organizma) ter za starostnike, ker je lahko prebavljiv, hkrati pa minerali pripomorejo k ohranjanju vitalnosti.
Ljudje imajo pogosto pomisleke pri uživanju konjskega mesa. Kako bi jih najlažje »pomirili«, da le-to ni nič drugačno od uživanja drugih vrst mesa (npr. govedine itd.)?
To je vprašanje, ki bi lahko bilo tudi naslov knjige. Če na kratko navedem nekaj dejstev:
Če bi imeli na voljo zgolj tri besede; katere tri bi bile najbolj primerne, da bi opisali konjsko meso?
Zdravo, gurmansko, naravi prijazno.
Še zadnje vprašanje. Katero jed iz konjskega mesa imate pa sicer najraje oz. jo najbolj pogosto uživate? Zakaj?
Če začnem z najbolj pogosto, je to zagotovo mesni sir iz Hot´Horsa. Zakaj? Taka ponudba je od hitre hrane po mojem mnenju najbolj zdrava izbira. Mesni sir pa zato, ker je v njem tako konjsko meso, kot konjska maščoba, kar minimira tveganje, da so v mesu ostanki antibiotikov in drugih škodljivih substanc. In nenazadnje način priprave mesnega sira, ki je neposredno pred zauživanjem pečen, je mojim brbončicam še posebej všeč.
Če začnem z najbolj pogosto, je to zagotovo mesni sir iz Hot´Horsa. Zakaj? Taka ponudba je od hitre hrane po mojem mnenju najbolj zdrava izbira. Mesni sir pa zato, ker je v njem tako konjsko meso, kot konjska maščoba, kar minimira tveganje, da so v mesu ostanki antibiotikov in drugih škodljivih substanc. In nenazadnje način priprave mesnega sira, ki je neposredno pred zauživanjem pečen, je mojim brbončicam še posebej všeč.
Vsem je znano, da so beljakovine ena najpomembnejših snovi za rast in razvoj ter življenje na splošno. Uživamo jih vsakodnevno iz več raznolikih virov.
VečKo govorimo o prehranjevanju z mesom, prihaja do nešteto različnih mnenj. So ta pravilna ali napačna? Res obstaja zgolj ena resnica?
VečVaša izbira za praznovanja, fino sesekljana žrebetova pljučna ali bočnik
Več