
Konjski čufti v paradižnikovi omaki
Nacionalna jed, ki jo pozna prav vsak! Jed, ki prihaja iz Perzije, tam pa beseda kufte pomeni zdrobljeno oziroma sesekljano meso. Čufte v paradižnikovi omaki lahko ponudimo s pire krompirjem, polento ali svežim kruhom.
Sestavine:
(Za 4 osebe)
- 500g mletega konjskega mesa (konjsko stegno ali pleče)
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 2 jajci
- 5 žlic ovsenih kosmičev
- 2 do 3 žlice drobtin
- Sol, poper
- Nasekljan peteršilj
- Olje
- 600g pelatov
Priprava:
- Kosmiče namočimo v mlačni vodi za približno 10 minut in jih potem dobro ožamemo.
- Čebulo nasekljamo in jo prepražimo, da zarumeni.
- Kosmiče in popraženo čebulo dobro zmešamo z mletim konjskim mesom, dodamo začimbe, jajci in z rokami oblikujemo v kroglice.
- Kroglice popečemo v ponvi. V isti ponvi, na olju popražimo pretlačene pelate, jih začinimo in dolijemo malo vode. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in v omako zložimo kroglice (biti morajo vsaj polovico prekrite z omako). Kuhamo jih še kakih 20 minut.
Priloga:
Za prilogo lahko pripravimo kuhan krompir v kosih ali pa naredimo pire. Zraven pa se poda tudi svež kos kruha.
Pa dober tek!
