Na prehodu 19. stoletja je bil biftek priljubljena specialiteta med Francozi, od katerih se je njegov sloves pozneje razširil po vsej Evropi in svetu. Dobro poznana hladna delikatesa, danes velja kot nujna jed pri pogostitvi gostov, sploh pa pri Božični večerji.

Sestavine

(Za 4 osebe)

  • 300 g mletega mesa (pljučna najbolje, lahko tudi stegno)
  • 2 stroka česnja
  • 1 šarlotka
  • 2 kumarici (ali 4, če so manjše)
  • 1 žlica kaper
  • 4 slanih filetov
  • 1 žlica gorčice
  • Pol žličke soli (po okusu)
  • Pol žličke mletega popra
  • 1 žlička mlete paprike
  • 2 žlici majoneze
  • Kruh

Priprava

  1. Vse sestavine razen gorčice in majoneze sesekljamo, dodamo začimbe in dobro premešamo.
  2. Vmešamo še majonezo in gorčico.
  3. Maso pokrijemo in jo damo hladiti za približno 1 uro.
  4. V opekaču popečemo rezine kruha, da dobijo zlato rumeno barvo.
  5. Serviramo ločeno, da si lahko gosti biftek sami namažejo na kruh. Zraven se odlično poda še maslo. Pa dober tek!

Konjsko stegno ali plučno lahko najdete v naši delikatesi v trgovskem centru na tržnici Koseze (Vodnikova cesta 187). Prav tako pa že pripravljen tatarski biftek.