Sleherni posameznik ima danes na voljo ogromno informacij s katerimi razpolaga, ko se odloča o kvaliteti svoje prehrane. Uravnotežena prehrana je ključnega pomena, za naše zdravje in dobro počutje. Hrana, ki jo uživamo zagotavlja energijo, beljakovine, esencialne maščobe, vitamine in minerale, za življenje, rast in razvoj, ter pravilno delovanje našega organizma.

Podjetje Hot´Horse se vsakodnevno trudi svojim strankam nuditi najvišjo raven kvalitete sestavin, ki jih uporabljamo. Horseburger je, kot paradni izdelek naše ponudbe, v letih našega delovanja postal sinonim za svež in kakovosten obrok. Da je temu res tako, smo izdelek poslali na Inštitut za varovanje zdravja, v testiranje.

Beljakovine
Beljakovine so glavni gradniki naših teles. Vsaka celica v naših telesih jih vsebuje. Pomembne so za rast in razvoj pri otrocih, športnikih, kakor tudi za normalno vsakodnevno delovanje. En Horseburger vsebuje 36,8g beljakovin. Priporočen dnevni vnos* beljakovin za osebe stare med 25 – 51 let je 0,8 g na kilogram telesne teže. To pomeni, da oseba, ki tehta 80 kg potrebuje 64g beljakovin na dan, ali drugače, Horseburger pri taki osebi zadosti za kar 57% priporočenih dnevnih potreb po beljakovinah.

Maščobe
Maščobe, poleg beljakovin in ogljikovih hidratov, prav tako uvrščamo med makrohranila. Delimo jih na več vrst. Mi se bomo osredotočili na priporočen dnevni vnos skupaj, ki naj bi bil manjši od 30% celotne vnešene energijske vrednosti. Na gram maščob se sprosti 9 kcal energije. Iz 39,3g maščob v enem Horsburgerju, z vsemi dodatki, to pomeni 353 kcal. Horseburger vsebuje 956 kcal. Toliko jih vsebuje en kebab (ki ima tudi več maščob in manj kakovostnih beljakovin), navadna pica pa jih vsebuje med 1000 in 1500 kcal. Ko primerjamo to vrednost celotnega burgerja, maščobe predstavljajo 36% celotne energijske vrednosti, ostalo predstavljajo druga hranila. Malokateri burger se lahko pohvali s tako majhnim odstotkom!

Ogljikovi hidrati
Zakaj potrebujemo ogljikove hidrate? Ogljikovi hidrati so naš glavni vir energije, da naša telesa in organi delujejo normalno. Če jih pojemo premalo, to lahko vodi do nižje ravni sladkorja v krvi, kar povzroča vrtoglavico in občutek šibkosti. Posledično, zaradi dolgotrajno nižje ravni sladkorja v krvi, pa lahko telo začne razgrajevati maščobne kisline, kar vodi do tvorbe ketonskih teles. Kot vir energije en Horseburger predstavlja 113,7 g ogljikovih hidratov na obrok, kar v pretvorbi pomeni 47% odstotkov enega burgerja z vsemi dodatki. Priporočen dnevni vnos ogljikovih hidratiov znaša približno 50% od celotne zaužite energije, s čimer Horsburger zagotovi dovolj ogljikovih hidratov.

Železo
Ko je govora o konjskem mesu nikakor ne moremo mimo železa. Železo je mineral, ki se nahaja v vseh celicah v telesu. Ena izmed njegovih bolj pomembnih nalog je transport kisika do vseh živih celic, poleg tega pa je potreben za podporo pravilnemu delovanju metabolizma, mišič in drugih ativnih organov. Dnevno ga potrebujemo med 10 in 15mg. Konjsko meso je zelo bogat vir železa, ki je hkrati boljše izkoristljiv, kot železo v sadju in zelenjavi! 100g konjskega mesa vsebuje kar 4mg, proti le 1,5mg vrednosti, ki jo, za primerjavo, najdemo v govejem mesu!

Skupne prehranske vrednosti Horseburgerja z vsemi dodatki

Horseburger (cca 500g) 100g obrok
Beljakovine 7,39 g 36,8 g
Ogljikovi hidrati 22,84 g 113,7 g
Maščobe 7,9 g 39,3 g
Energijska vrednost (kcal) 192 956
Energijska vrednost (kJ) 806 4011