Vzreja konj je zahtevna in delikatna kar posledično vpliva na boljšo kakovost mesa. Poleg tega konji niso dovzetni za bolezni, kot so denimo bolezni norih krav, prašičje ali ptičje gripe. Zato vsekakor ni presenečenje, da je konjsko meso eno izmed najbolj zdravih živil za prehrano ljudi.

Velikih konjskih farm po svetu ne poznamo prav zaradi zahtevnosti vzreje. Reja konj je vezana na majhne posameznike, ki zagotavljajo primerno okolje in veliko pozornosti živini v času reje. Rejci radi porečejo, da gre za zahtevno žival, saj je pri svoji prehrani zelo izbirčna. V fazi vzreje konj zahteva več pozornosti, prostora za prosto gibanje ter skrbno izbrano prehrano, vse to pa vpliva na kvaliteto konjskega mesa. Še več, ob tem ima tudi bogat okus. Konjsko meso je namreč bogato z glikogenom, zaradi radi česar je mehkejše in slajše. To prepoznavajo v številnih državah širom sveta, kjer je konjsko meso prepoznano kot specialiteta. V Evropi so to predvsem Francija, Italija in Belgija.

Glede na široko potrošnjo govejega, svinjskega in perutninskega mesa je celotna industrija vezana na velike dobičke. Vzreja omenjenih vrst je optimizirana zato ne čudi, da v krmi omenjene živine pogosto zasledimo gensko spremenjene organizme, antibiotike in druge aditive, ki niso primerni za prehrano ljudi. Vzreja konj je redno kontrolirana s strani pristojnih inšpekcijskih služb poleg tega ima vsak konj čip preko katerega se vodi njegova celotna zdravstvena kartoteka.

Genetski inženiring je v reji govedi, svinjine in perutnine rutina medtem ko pri sami vzreji konj, ki so namenjena zakolu takšnih postopkov v praksi ni zaslediti.

Katere so še ostale prednosti uživanja konjskega mesa?

 1. Konjsko meso ima nizko vsebnost maščob
  Vsebnost maščobe v konjskem mesu je le 2 do 5%. Poleg tega je 60 do 70% maščob sestoji iz nenasičenih maščobnih kislin, ki igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. konjsko meso v primerjavi z mesom ostalih vrst živali, ki jih pretežno uporabljamo v prehrani (govedina, svinjina, perutnina) več omega 3 maščobnih kislin, z vidika dietetike idealno razmerje med omega 6 in omega 3 maščobnimi kislinami (1:1). In nenazadnje konjsko meso ime zelo nizko vsebnost holesterola (govedina ga ima npr. 2,5 krat več). Poleg kemične sestave mesa je pri izbiri zelo pomembno v kakšnih pogojih je žival vzrejena (prehrana, gibanje, …), kar se pogosto zanemarja pri takih primerjavah. In konjsko meso ima v povprečju tu veliko prednost.
 2. Konjsko meso vsebuje kakovostne beljakovine
  Športniki, pozor! Konjsko meso vsebuje okoli 28g beljakovin na 100g. Beljakovine živalskega izvora so vir esencialnih aminokislin, ki so pomembne za razvoj mišic, organov… Proteini prisotni v konjskem mesu niso le številni, temveč tudi dobre kakovosti. Porcija 100 g konjskega mesa je dobro za eno tretjino priporočenega dnevnega vnosa beljakovin za odraslega človeka, kar je še posebej pomembno za športnike, ki jim beljakovine pomagajo vzdrževati primerno mišično strukturo.
 3. Konjsko meso je bogato z železom
  100g konjskega mesa vsebuje od 4 do 5 mg železa. Železo igra pomembno vlogo pri oblikovanju rdečih krvničk in krepi imunski sistem. Poleg tega je železo iz konjskega mesa zelo lahko prebavljivo. Vnos 100g konjskega mesa vsebuje eno tretjino priporočenega dnevnega vnosa za odrasle;
 4. Konjsko meso je bogato z vitaminom B
  Konjsko meso vsebuje vitamine B3, B6 in B12. Ti vitamini, igrajo ključno vlogo pri celičnem metabolizmu. Vnos 100g konjskega mesa vsebuje kar 100% priporočeni dnevni vnos vitamina B12 za odrasle!
 1. STEGNO
  Največji kos mesa pridobimo iz konjskega stegna. Delimo ga na notranje in zunanje stegno. Notranje je nekoliko boljše kvalitete in manj mastno. Pripravimo ga lahko za zrezke, spečemo pečenko, primeren pa je tudi za paniranje. Konjsko stegno lahko uporabimo celo za pripravo Tatarskega biftka, čeprav je za slednjega bolj primeren pljučni del.
 2. PLEČE
  Konjsko pleče je primerno za pripravo pečenke ali golaža. Za ostale jedi raje uporabimo druge dele konjskega mesa.
 3. BRŽOLA
  Bržola prav tako spada med bolj uporabne dele. Omogoča pripravo širokega spektra jedi, kot so zrezki s čebulo, primerna pa je tudi za žar in paniranje. To meso je nekoliko bolj mastno, zato pridejo jedi iz bržole tudi bolj sočne. Če imate več časa za pripravo hrane jo lahko uporabite tudi za pripravo pečenke ali golaža.
 4. HRBET – NIZEK
  Hrbet razdelimo na dva dela. Na visok hrbet ali šimbas in nizek hrbet. Pri govedini bi ta del označili, kot “roastbeef”. Meso iz nizkega hrbta uporabljamo predvsem za pripravo zrezkov (kot biftek) ali pa ga spečemo v kosu po angleško. Obnese se tudi za paniranje ali pa za piknike, torej žar.
 5. VISOK HRBET ALI ŠIMBAS
  Drugi del hrbta – visok hrbet ali šimbas uporabimo za podobne jedi, kakor stegno, hrbet pa lahko odrežemo tudi s kostjo in dobimo odlično zarebrnico.
 6. VRAT
  Vsi ljubitelji golaža pozor! Vrat je odličen izbor del za pripravo slednjega. Naredite drugačen golaž!
 7. PLJUČNA
  Filet mignon ali tenderloin steak? Pljučna je zagotovo naš najljubši del mesa. Primerna je za vse, poleg tega pa je meso mehko in odličnega okusa! Specite najboljši biftek, kar ste ga poskusili ali pa pripravite najbolj poseben tatarski biftek, kar ste ga jedli v življenju!
 8. REBRA
  Kdo želi poskusiti pečena rebra? Izvrstna so! Če vas nismo uspeli prepričati, se pa lahko odločite za okusno juho s konsjkimi reberci. Zagotovo bo nekaj posebnega! V Hot´Horse Deliju so na voljo prekajena žrebetova rebra.
 9. PRSA
  Na kaj prvo pomislite, ko vam omenimo prsni del mesa? Polnjene prsi? Tako je! Polnjene prsi mladega konjskega mesa ne bodo pustile nikogar ravnodušnega. Tudi nas niso.
 10. POTREBUŠINA
  Pripravljate piknik? V času sezone za žar izberite potrebušino! Uporablja se za ražnjiče, mleto meso, trakce (taljata) in druge jedi iz žara. V Hot´Horse Deliju tega dela za zdaj ne prodajamo
 11. BOČNIK
  Bočnik je podobno kot vratni del primeren za kuho odličnega golaża. Njegov notranji del lahko uporabite za pečenko. Pred prihajajočimi prazniki več kot odlična ideja kako presenetiti najbližje.

PREBERITE TUDI