Popularnost konjskega mesa narašča – na Japonskem si recimo lahko privoščite suši s konjskim mesom, pri nas pa uživate v okusnem burgerju s pleskavico iz konjetine Hot’ Horse. Ta vrsta mesa je za človeka zdrava, saj vsebuje precej manj maščobe kot govedina, veliko beljakovin, polna pa je železa in cinka, ki sta izjemno pomembna za človekov imunski sistem. A zanjo boste morali odšteti nekaj več denarja. Konjsko meso je namreč običajno dražje od vseh drugih vrst, razen od divjadi. Zakaj je tako?

PROBLEMI MASOVNE PROIZVODNJE

Če je določena vrsta hrane proizvedena masovno, se v procesu proizvodnje izgubi pomen detajlov, ki pa so, ko potegnemo črto, pravzaprav bistvenega pomena.

Meso iz masovne proizvodnje je lahko precej poceni zato, ker se s povečevanjem obsega proizvodnje nižajo stroški, ki jih ima proizvajalec. Recimo: z naročanjem vse večje količine krmnih mešanic, jih lahko proizvajalec dobi vse bolj poceni. A neustavljiva želja po čim večjem dobičku in nenehnem zniževanju stroškov v masovni proizvodnji prepogosto privede do katastrofalnih pogojev vzreje živali, kot so na primer:

premalo življenjskega prostora in preveč živali na enem mestu
vzrejni prostori brez naravne svetlobe
neustrezno hranjenje (krmin mešanicam so dodani številni antibiotiki in hormoni, pa tudi gensko spremenjeni organizmi)
pohabljanje živali

POMEN POZORNOSTI IN PRIJAZNEGA OKOLJA

Konjsko meso je običajno proizvedeno v manjšem obsegu, zato je eni živali lahko namenjene več pozornosti, vzrejena pa je v prijaznejšem okolju. Rejci konj pogosto izpostavijo, da so konji še posebej zahtevne živali, saj so pri hrani precej izbirčni, potrebujejo precej prostora za gibanje in tudi čas vzreje je daljši. Vse to vpliva na višje stroške, zato mora rejec, da nima izgube, meso prodajati po ceni, ki pa jo seveda upraviči s kakovostjo.

STROJI POMEMBNEJŠI OD LJUDI?

Eden od pomembnih dejavnikov, ki na dolgi rok proizvodnjo določene vrste mesa lahko močno pocenijo, so tudi stroji. Z mehanizacijo praktično vseh korakov proizvodnje se lahko kar poslovimo od človeškega pristopa in posvečanja zadostne pozornosti živalim. Konec koncev pa so z nadomeščanjem človeške delovne sile s stroji ljudem odvzeta delovna mesta, zaradi česar trpijo tako posamezniki kot kakovost mesnih izdelkov. Vzreja konj je dober približek življenju konja v naravi, pretirane mehanizacije pa pri proizvodnji te vrste mesa ni.

VPLIV NA OKOLJE

Proizvodnja mesa poteka po jasno določenih smernicah, zagotovljena pa mora biti ustrezna higiena. Vzreja konj nima elementov masovne proizvodnje, kar pomeni, da dodajanje antibiotikov in drugih substanc v krmo za živali ni nekaj običajnega.

Pomembno je izpostaviti še, da je konjereja za okolje dosti manj škodljiva kot recimo govedoreja. Zakaj? Že zato, ker krave med prebavljanjem izločijo veliko ozračju škodljivega metana, konji pa prebavljajo na povsem drugačen način – s pomočjo mikroorganizmov prebavijo celulozo. Z masovno govedorejo so povezane tudi številne okolju škodljive odplake, krčenje gozdov in posledično zmanjševanje biotske raznovrstnosti.

KAKOVOST NA PRVEM MESTU

Pomembno je torej vedeti predvsem, od kod meso prihaja, saj boste tako izvedeli tudi, kako kakovostno je. Na njegovo kakovost pa bistveno vpliva to, kako se je žival prehranjevala, koliko se je gibala in koliko pozornosti ji je bilo posvečene. Zato pri Hot’ Horsu vedno poskrbimo, da meso dobimo od posameznikov, ki so živalim zagotovili primerno bivanje in oskrbo, saj so le na tak način lahko naši izdelki tako zelo okusni.