Čeprav je ameriški nogomet sem ter tja, še vedno komu predstavlja neznanko, je v zadnjih letih izjemno pridobil na svoji popularnosti in prepoznavnosti. Zagotovo ima za to zasluge tudi 1. moštvo ameriškega nogometa v Sloveniji – Ljubljana Silverhawks. Vse od ustanovitve leta 2001, klub stremi h konstantnem napredku in splošnem razvoju ameriškega nogometa v Sloveniji.

Trdemu delu so sledili tudi rezultati, tako na državni, kakor tudi širši, regionalni ravni. Ljubljana Silverhawks je namreč najuspešnejše moštvo, ko gre za tekme državnega prvenstva, kar jim je prineslo tudi možnost dokazovanja izven meja. Največji klubski uspeh beležijo leta 2012, ko so osvojili ligo Sportklub CEFL! V konkurenci klubov iz Avstrije, Madžarske, Srbije, Hrvaške in Slovenije so v finalu premagali beograjske Vukove in zaključili sezono s tremi lovorikami, v treh tekmovanjih. Pretekli uspehi so jim za sezono 2016 zagotovili tekmovanje v najmočnejši ligi v Evropi, avstrijski ligi AFL. Sami pravijo, da za energijo in moč najraje poskrbijo z obiskom Hot´Horsa. Z nami se je pogovarjal glavni trener, Rok Štamcar.

  1. Kateri občutek je boljši? Touchdown ali obisk Hot´Horsa?
    Kar kombinacija – Hot´Horse po touchdownu.
  2. Po kateri vaši tekmi je bil ‘horse’ najslajši?
    Po prvi zmagi v AFL.
  3. Ameriški nogomet tudi v Sloveniji postaja vedno bolj priljubljen šport. Kako je nastal klub Ljubljana Silverhawks? Kakšni so bili vaši začetki?
    Ameriški misijonar v Sloveniji je na Fakulteti za šport v Ljubljani izobesil plakat. Hitro se je pokazal interes in tako so se študenti začeli dobivati na rednih treningih. Začetni treningi so bili težki in boleči.
  4. V letošnjem letu ste postali člani lige AFL, ki je ena najboljših v Evropi. Kakšna je razlika v primerjavi z domačim državnim prvenstvom, ali pa ligo CEFL, katere člani ste vse od njene ustanovitve?
    Razlika je ogromna. Gre za višjo tekmovalno in organizacijsko stopnjo. V tekmovalnem smislu se s to ravnjo, do neke mere, lahko primerja le s tekme z Vukovi iz Beograda.
  5. Igralci Ameriškega nogometa slovijo, kot čvrsti fantje. Si ‘horsa’ privoščijo s pekočimi dodatki ali brez?
    Večina si privošči horsa s pekočimi dodaki.
  6. Ali Silverhawksi naročijo ‘horsa’ z nacho sirom ali brez?
    Vedno z nacho sirom!
  7. Kateri igralec bi pojedel največ ‘horsov’ naenkrat?
    Benjamin Beci
  8. Kakšni so vaši cilji v letošnji sezoni?
    Cilj je uvrstitev v wild card, od tam naprej pa je vse mogoče.
  9. Hot´Horse Tivoli, BTC ali Rudnik? Kje največkrat opazimo Silverhawkse?
    BTC.
  10. Kaj Silverhawksi vedo o konjskem mesu?
    Da je najboljši za v burger.
  11. Bi vaš ‘running back’ hitreje pritekel v končno cono, ali na Hot´Horsa?
    Najbolje bi bilo postaviti Hot´Horse stojnico na konec končne cone – videli bi veeeeliko zadetkov!