Vzreja konj je zahtevna in delikatna kar posledično vpliva na boljšo kakovost mesa. Poleg tega konji niso dovzetni za bolezni, kot so denimo bolezni norih krav, prašičje ali ptičje gripe. Zato vsekakor ni presenečenje, da je konjsko meso eno izmed najbolj zdravih živil za prehrano ljudi.

Velikih konjskih farm po svetu ne poznamo prav zaradi zahtevnosti vzreje. Reja konj je vezana na majhne posameznike, ki zagotavljajo primerno okolje in veliko pozornosti živini v času reje. Rejci radi porečejo, da gre za zahtevno žival, saj je pri svoji prehrani zelo izbirčna. Intenzivnosti v vzreji kot jo poznamo pri govedu, svinjini ali piščancih pri konjih ne poznamo. Čas vzreje je pri konjih daljši. V fazi vzreje konj zahteva več pozornosti, prostora za prosto gibanje ter skrbno izbrano prehrano, vse to pa vpliva na kvaliteto konjskega mesa. Še več, ob tem ima tudi bogat okus. Konjsko meso je namreč bogato z glikogenom, zaradi radi česar je mehkejše in slajše. To prepoznavajo v številnih državah širom sveta, kjer je konjsko meso prepoznano kot specialiteta. V Evropi so to predvsem Francija, Italija in Belgija.

Glede na široko potrošnjo govejega, svinjskega in perutninskega mesa je celotna industrija vezana na velike dobičke. Vzreja omenjenih vrst je optimizirana zato ne čudi, da v krmi omenjene živine pogosto zasledimo gensko spremenjene organizme, antibiotike in druge aditive, ki niso primerni za prehrano ljudi. Vzreja konj je redno kontrolirana s strani pristojnih inšpekcijskih služb poleg tega ima vsak konj čip preko katerega se vodi njegova celotna zdravstvena kartoteka. Zdravljeni konji, ali konji kako drugače obravnavani z zdravili ali drugimi substancami, ki so neprimerne za prehrano ljudi, ne morejo v mesno predelovalno industrijo, ki je namenjena ljudem.

Genetski inženiring je v reji govedi, svinjine in perutnine rutina medtem ko pri sami vzreji konj, ki so namenjena zakolu takšnih postopkov v praksi ni zaslediti.

Katere so še ostale prednosti uživanja konjskega mesa?

 1. Konjsko meso ima nizko vsebnost maščob
  Vsebnost maščobe v konjskem mesu je le 2 do 5%. Poleg tega je 60 do 70% maščob sestoji iz nenasičenih maščobnih kislin, ki igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju bolezni srca in ožilja.
 2. Konjsko meso vsebuje kakovostne beljakovine
  Športniki, pozor! Konjsko meso vsebuje okoli 20g beljakovin na 100g. Beljakovine živalskega izvora so vir esencialnih aminokislin, ki so pomembne za razvoj mišic, organov… Proteini prisotni v konjskem mesu niso le številni, temveč tudi dobre kakovosti. Porcija 100 g konjskega mesa je dobro za eno tretjino priporočenega dnevnega vnosa beljakovin za odraslega človeka, kar je še posebej pomembno za športnike, ki jim beljakovine pomagajo vzdrževati primerno mišično strukturo.
 3. Konjsko meso je bogato z železom
  100g konjskega mesa vsebuje od 4 do 5 mg železa. Železo igra pomembno vlogo pri oblikovanju rdečih krvničk in krepi imunski sistem. Poleg tega je železo iz konjskega mesa zelo lahko prebavljivo. Vnos 100g konjskega mesa vsebuje eno tretjino priporočenega dnevnega vnosa za odrasle;
 4. Konjsko meso je bogato z vitaminom B
  Konjsko meso vsebuje vitamine B3, B6 in B12. Ti vitamini, igrajo ključno vlogo pri celičnem metabolizmu. Vnos 100g konjskega mesa vsebuje kar 100% priporočeni dnevni vnos vitamina B12 za odrasle!

Skratka, #KonjskoMesoJeZdravo!