Kdo še ni poskusil legendarnega nacho sira v Hot´Horseu? Verjamemo, da je takšnih zelo malo. Tokrat smo se odločili raziskati zanimivo ozadje njegovega nastanka.

Nacho. Sliši se precej Mehiško, kajne!? Pa res izvira iz dežele sombrerov? Nastanek tega okusnega in zelo priljubljenega dodatka ima pravzaprav nadvse zanimivo zgodovino. Pot do naših okrepčevalnic pa je trajala dolga desetletja.

1. Ime izvira iz druge jedi – ‘Nachosov’

Kot veliko drugih okusnih jedi, so se tudi ‘Nachosi’ rodili po naključju. Prvi jih je pripravil Ignacio “Nacho” Anaya, leta 1943. Anaya je bil glavni kuhar v restavraciji Victory Club, v mehiškem mestu Coahuila. Nekega dne, ko je bila restavracija že zaprta, je iz bližnje ameriške vojaške baze prišlo na večerjo več žena ameriških vojakov. Anaya je hitro razmišljal in narezel nekaj tortilje na trikotnike in jih ocvrl. Nato je na vrhu dodal še sir in sirom in feferone in Nachosi so bili rojeni.

2. Nacho sir se rodi v – Ameriki

Ime Ignacio je pogosto imenovana Nacho na kratko in jed je dobila ime kar po njem. Nachosi pa so pravo popularnost pridobili šele dve desetletji zatem. Frank Liberto je takrat na baseball stadionu Arlington začel s prodajo nachosov, ki pa jih je priredil po svoje. Namesto navadnega sira je čez trikotnike tortilje preliv topljeni sir – čedar.

3. Zakaj topljeni čedar?

Navadni sir ni imel dovolj dolgega roka trajanja in kaj hitro se je strdil. Stranke so se pritoževale, da ima okus kakor bi jedel čips z rumeno gumo po vrhu. Liberto se je odločil ponuditi nekaj novega. Čedarju je dodal skrivne sestavine. Imel je daljši rok trajanja in ni ga bilo več potrebno topiti v pečici. Svet je spoznal nacho sir!