Na dogodku “Konjsko meso izpod rok Janeza Bratovža” nam je svetovno znani kuharski mojster, chef Janez Bratovž, demostriral pripravo številnih odličnih jedi iz konjskega mesa. Gostili smo tudi strokovnjaka na področju konjereje, doc. dr. Klemna Potočnika.

V uvodnem delu je dejstva o sektorju in karakteristikah konjskega mesa predstavil doc. dr. Klemen Potočnik iz Biotehniške fakultete v Ljubljani. Poudaril je, da ima konjsko meso skorajda idealno razmerje omega 6 in omega 3 maščobnih kislin in da vsebuje ugodno vsebnost vitaminov in mineralov, ki jih človeški organizem izkorišča do 20 krat bolje, kot tiste rastlinskega izvora.

Po zanimivem uvodnem predavanju, je rokave zavihal chef Janez Bratovž in demonstriral pripravo odličnih jedi z različnih delov konjskega mesa.

Lička in notranje pleče

Oba kosa je chef predhodno kuhal od dve do pet ur na način, da je poleg mehkega mesa dobil še omako. Meso je vakumsko zapakiral za demonstracijo, kako si v kuhinji pripraviti obroke za hitrejšo postrežbo in ohranjanje kakovosti. Tako lahko že skuhano meso, ki ga ne boste porabili takoj, shranite za kasnejše uživanje, brez dolgotrajne kuhe.

Bržola, pljučna in spodnji del hrbta

V nadaljevanju je pripravil pljučno in spodnji del hrbta, s poudarkom, da se ob pripravi lahko tudi bržola mehko speče, a ohrani več okusa. Pljučno in hrbet je sprva segreval v vakumskem pakiranju do približno 60℃ in ju končno na kratko popekel na maslu. Za dodatno popestritev jedi je poskrbel z omako iz balzamičnega kisa in oljčnega olja ter omako z zoglenelih jajčevcev. Kako zelo mehko!

Žrebetovo meso za burgerje

Sledil je del, ki ga imamo v Hot´Horsu najraje – burgerji! Predstavil je enostaven burger za katerega je uporabil mleto žrebetovo meso, sveže gobe in posebno omako, ki jo sicer uporabi tudi kot osnovo za tatarski biftek. Za prste obliznit!

Žrebetova pljučna za tatarski biftek

Za zaključek je JB pripravil odličen tatarski biftek. Drobno sesekljana žrebetova pljučna in odlična omaka sta poskrbeli za neverjetno kombinacijo okusov, chef Janez Bratovž pa je ob tem dodal, da za pripravo še bolj okusnega tatarksega biftka priproroča tudi bočnik, ki se ročno nastrga z žlico.

Tako preprosto, da lahko podobne jedi poskusite pripraviti tudi sami! Obiščite spletno mesnico in se že jutri poskusite okuse, ki trajajo.