Ko je govora o elitnih slovenskih restavracijah, se ime JB restavracija znajde v samem vrhu različnih seznamov. Njen ustanovitelj in lastnik chef Janez Bratovž je svojo restavracijo postavil na svetovni zemljevid. Uvrščena je bila namreč na San Pellegrinovo lestvico 50 naboljših restavracij na svetu.

V začetku leta smo chefa Janeza Bratovža gostili na dogodku ‘Konjsko meso izpod rok Janeza Bratovža’. Zanimalo nas je, katere jedi iz konjskega mesa najraje pripravlja in na kakšen način mu to uspeva. Prav tako nam je zaupal nekaj malih skrivnosti, ki jih skriva v svoji zakladnici idej in ki lahko pridejo prav vsakemu, ki se loteva priprav jedi s konjskega mesa.

Mimogrede, že veste katero vino se najbolj prileže ob konjskem mesu ali kateri sta ključni sestavini pri pripravi konjskega mesa? Chef Janez Bratovž razkriva!

Kakšno je vaše mnenje o konjskem mesu?
Konjsko meso mi je všeč, ker je konj čista žival. Ko meso režeš, čutiš, da je meso plemenito ima mehkobo in brez težav lahko pripraviš karkršnokoli jed.

Katera je vaša najlubša jed iz konjskega mesa?
Najraje uporabim ličnico. Predvsem zaradi široke palete jedi za katere se lahko uporabi.

Kateri kos konjskega mesa bi priporočili vsakemu gospodinjstvu oz. drugače, s katerim kosom mesa lahko pripravimo največ jedi?
Roastbeef. Samo na hitro popečemo in narežemo. Tako zelo preprosto je!

Po čem se konjsko meso razlikuje od drugih vrst?
Konjsko meso je precej bolj mehko od ostalih vrst, zato je tudi postopek priprave precej lažji.

Katere priloge se najbolje podajo konjskemu mesu?
Konjsko meso je tako fino, da zagotovo ne kaj “težkega”. V prvi vrsti poskrbimo za dobro omako in morda zraven še pire ali kakšno zelenjavo. To bi bila najboljša kombinacija!

Pa vina?
Modri pinot, ker je malce lažji. Po mojem mnenju se bolje poda mehkobi mesa kakor denimo Merlot ali Cabarnet Souvignon, ki sta nekoliko težji vini.

Kakšen bi bil vaš nasvet ljudem, ki želijo začeti pripravljati jedi iz konjskega mesa?
Vsak, ki se bo prvič v življenju lotil priprave jedi iz konjskega mesa bo zagotovo navdušen! Meso je enostavno za pripravo in zelo okusno. Tisti, ki tega do sedaj še ni poskusil, je že veliko zamudil.

Katera sestavina preprosto ne sme manjkati pri pripravi konjskega mesa?
Maslo in sol! Sestavini, za katere bi dejal, da jih najpogosteje uporabimo bo pripravi.

Pogosto jeste konjsko meso?
Seveda!

Katera bo naslednja jed, ki jo boste pripravili s konjskim mesom?
Doc. dr. Klemen Potočnik je v svoji predstavitvi predstavil zanimivo jed – polnjena konjska rebra. Zagotovo bo to jed, ki jo bom pripravil naslednjič, ko bom doma eksperimentiral z novimi okusi!