Ko govorimo o prehranjevanju z mesom, prihaja do nešteto različnih mnenj. So ta pravilna ali napačna? Res obstaja zgolj ena resnica?
Pri nas menimo, da smo si vsi različni in za vsakega veljajo drugačna pravila, ko pride do zdravega prehranjevanja. A vendar obstajajo določena dejstva, ki jih ne smemo zanemariti.

RESNICA O MESU.

Če čisto preprosto definiramo meso, gre za živalsko mišično tkivo, ki ga uživamo kot hrano. V praksi “meso” pravimo mesu pridelanemu iz sesalcev za potrebe človeške prehrane.

Že od najstarejših civilizacij je meso osnovno sredstvo za potešitev lakote. Vse se je začelo z organiziranim lovom na velike živali (bizoni, srnjad) ter z udomačitvijo živali prešlo na vzrejo in živinorejo, kar poznamo še danes.
Meso je večinoma sestavljeno iz vode, beljakovin in maščobe. Lahko ga uživamo surovega, a je običajno začinjeno, posušeno, skuhano in pečeno. Potrošnja mesa po svetu ni enaka, saj je vloga v prehrani pogojena predvsem kulturno in versko. V evropi zaužijemo največ govedine, medtem ko drugod po svetu prevladuje večinoma perutnina. Kot zanimivost naj omenimo še, da se največ mesa na svetu pridela na kitajskem. Na drugem mestu so ZDA, na tretjem pa Brazilija.

Mesna industrija in pridelovanje predvsem govejega, svinjskega in piščančjega mesa po svetu je vezano predvsem na dobiček. Vzreja omenjenih vrst je optimizirana, zato v krmi teh živali pogosto zasledimo gensko spremenjene organizme (GSO), antibiotike in druge substance, ki lahko škodijo ljudem. Povsem drugače pa je na primer pri pridelovanju konjskega mesa, kjer gre za manjšo in veliko bolj kontrolirano industrijo.

Image Description

Meso se splošno sortira na:

– Rdeče meso (Konjsko meso, govedina)
– Belo meso (Perutnina)

Razbijmo mit!

V današnji družbi pogosto odmevajo vprašanja:

  • Ali je meso škodljivo?
  • Ali potrebujemo meso za normalen razvoj?
  • Ali je prehranjevanje z mesom kriminal?

Vsak si meso in mesno industrijo razlaga po svoje, vendar dejstvom ne gre ubežati.
Preden začnemo razpravljati o tem ali je meso škodljivo, zdravo, potrebno, se moramo vprašati kaj to sploh pomeni. Kako si razlagati “zdravo” hrano?
Zdrava prehrana je tista, ki človeku na daljši rok nudi vse potrebne hranilne snovi. Ni enaka za vse. Kar je zdravo za otroka v razvoju, ni nujno zdravo za nosečnico ali upokojeno staro gospo. Meso je od vedno sestavni del zdravega prehranjevanja. Je bogat vir kakovostnih beljakovin z visoko biološko vrednostjo. Beljakovine, ki jih najdemo v mesu so sestavljene iz pomembnih aminokislin, ki jih človek potrebuje za svoj razvoj. Še posebej je to pomembno pri otrocih in mladih. Pomemben del sestave mesa so tudi maščobne kisline, mineralne snovi in vitamini.
Meso vsebuje pomembne snovi:

  • Aminokisline: histidin, levcin, lizin, treonin…
  • Maščobne kisline: n-3
  • Minerali: železo, cink
  • Vitamini: B12

Seveda to ni vse. Poleg hranilne ima meso še krepilno funkcijo. Pozitivno vpliva na rast in razvoj ter pomaga ohranjati telesno težo, saj vsebuje L-karnitin, ki sodeluje pri izgorevanju maščobe. Hitro nas tudi nasiti in nima visokega števila kalorij, zato ga lahko brez vsake slabe vesti jemo tudi zvečer.
A jasno je, da meso ni pogoj za zdravo prehranjevanje. Pravzaprav raziskave kažejo, da je povsem mogoče zaužiti zadostno količino hranilnih snovi zgolj iz hrane rastlinskega izvora.

KAKŠNA JE RAVNO PRAVŠNJA KOLIČINA MESA NA DAN?

Po uradni statistiki v Sloveniji pojemo okoli 90 kg mesa na leto na človeka, kar pomeni okoli 200 g na dan. Je to dovolj?

Kar je zares pomembno in na kar se obračamo tudi pri uživanju zadostne količine mesa, so seveda beljakovine, ki jih je v mesu največ. Več o njih bomo povedali v enem izmed prihodnjih člankov. Sedaj je zadosti da vemo, da so ključne pri vzdrževanju in grajenju mišične mase ter da so takoj za vodo najpomembnejša komponenta človeškega telesa.
Beljakovine predstavljajo približno 12 – 20% dnevnega energijskega vnosa. Količina potrebnih beljakovin je za vsakega posameznika drugačna. Odvisna je od spola, teže, starosti in aktivnosti.

Spol: Moški v povprečju zaradi svoje strukture potrebujejo več beljakovin kot ženske. Povprečen dnevni vnos za odraslega moškega je okoli 75 g beljakovin, za odraslo žensko pa okoli 60g.

Teža: Tako kot število kalorij se seveda spreminja tudi količina beljakovin glede na telesno težo posameznika. Več kg imamo, več beljakovin naše telo potrebuje.

Starost: V obdobju odraščanja potrebuje telo več beljakovin/ kg, kot v obdobju odraslosti.

Aktivnost: Vsem je znano, da je za športnike (sploh fitneserje) izjemno pomembno, da uživajo veliko večje količine beljakovin kot tisti, ki niso vsakodnevno fizično obremenjeni. Pogosto se bolj aktivni ljudje poslužujejo različnih prehranskih dopolnil, ki jim pri tem pomagajo. Poleg tega pojejo tudi dosti več mesa.

Image Description

Od hrane rastlinskega izvora je največji vir beljakovin špinača. Veliko pa jih imajo tudi tofu, riž in kvinoja.

Seveda se beljakovine ne skrivajo samo v mesu, a je prav to njihov najboljši vir. Zelo pomembno je, da znamo izbrati pravo vrsto mesa. Tisto, ki nam zares lahko nudi pravšnjo količino beljakovin.

Preveri še ostale vire rastlinske beljakovin tukaj.

KATERO VRSTO MESA IZBRATI?

Kot smo že omenili poznamo dve vrsti mesa (rdeče in belo). Kar je potrebno poudariti je, da ni vsako meso bogato z enako količino hranilnih snovi. Pri kaloričnem vnosu moramo biti najbolj pozorni na svinjino, ki ima med najpogostejšimi vrstami tudi največ maščobe. Za njo je takoj naslednja perutnina. Za tem pa govedina, pri kateri količina beljakovin že za skoraj polovico presega količino maščobe. Najmanj kalorij in s tem tudi največ beljakovin in najmanj maščobe ima konjsko meso, ki smo ga pozitivno izpostavili že pri pridelavi. Poleg tega je konjsko meso izjemno bogato z vitamini in železom, kar pri drugih vrstah ni tako izrazito.

Torej, ali mora meso jesti vsak?

Kot smo že omenili meso ni pogoj za zdravo življenje. S hrano rastlinskega izvora je moč pridobiti čisto vse potrebne hranilne snovi. A med njimi so ene najpomembnejših prav beljakovine, katerih največji vir je meso. Meso vsebuje tudi ogromno drugih koristnih hranilnih snovi in nam pomaga pri razvoju ter spodbuja kurjenje maščobe.
Pri različnih vrstah smo vam izluščili najboljše in pokazali tisto vrsto mesa, ki je za mesojedce najbolj optimalna. To je KONJSKO MESO!