Glede na to, da ste pristali na našem blogu, ste verjetno eden izmed tistih, ki jih teži vprašanje, če so ribe v prehrani res enakovredne drugemu živalskemu mesu (perutnina, govedina itd.).

Prišli ste na pravo mesto. Ob koncu branja si boste lahko sami ustvarili popolno sliko prednosti in slabosti enega in drugega ter tako naredili še korak dlje do zdravega, uravnoteženega prehranjevanja.

Kot prvo se bomo vprašali, če ribe sploh so meso. Dandanes kroži veliko različnih mnenj o tem kako uvrstiti ribe, ko pride do prehrane in prehrambenih navad.

ALI SO RIBE MESO?

Ribe se iz biološkega vidika vsekakor smatrajo za meso v širšem pomenu besede. Meso je definirano kot živalsko mišično tkivo, ki ga zauživamo kot hrano.
Včasih zaradi različnih dejavnikov s pojmom: “meso”, označimo meso, ki ni ribje in je pridelano iz sesalcev, za potrebe človeške prehrane. S tem mislimo predvsem na perutnino, govedino, konjsko meso itd.

Vsi dobro poznamo zgodbe ljudi, ki ne jedo “mesa”, ribe pa z velikim veseljem. Prav tako je znano, da ob postu, krščanska cerkev prepoveduje prehranjevanje z “mesom”, a dovoljuje uživanje rib. Vse lepo in prav, a vendar se zaradi takih stvari človek lahko zmede in se vpraša če ribe sploh lahko smatramo kot meso?
Mi menimo, da vsekakor. Seveda pa ima vsak pravico do svojega mnenja in za oblikovanje tega potrebuje čim več informacij, katere smo zbrali in na kratko povzeli v tem blogu.

SPLOŠNO O RIBAH

Ribe so najštevilnejša skupina vretenčarjev. Znanih vrst rib je okoli 20.000, vendar znanstveniki menijo, da jih obstaja vsaj dvakrat toliko. Seveda ribe živijo pod vodo in naseljujejo vse vodne prostore, kjer temperatura ne presega 45 stopinj. Ločimo jih lahko glede na:

  • Sestavo ogrodja (kostnice in hrustančnice)
  • Okolje kjer živijo (sladkovodne, morske)
  • Meso (modre, bele)

V večini ribe dihajo s škrgami. Skozi usta vsesavajo vodo, bogato s kisikom in jo nato črpajo skozi škrge. Človek se z ribištvom ukvarja že od samega začetka. Še danes je lov in gojenje rib po vsem svetu velik del prehrambene industrije. V nekaterih državah (npr. Japonska) so ribe glavni vir beljakovin živalskega izvora in ribištvo se smatra celo za tradicijo.

Slovenec v povprečju poje okoli 10 kg rib na leto, v Evropi pa je ta številka dvakrat večja. Največ rib pojedo na Portugalskem in v Španiji, sledita pa jim Francija in Švedska. Problem, ki ga predstavlja masivno gojenje in lovljenje rib (skoraj 171.000.000 ton v letu 2016), je predvsem v uničevanju habitatov in vnašanju tujerodnih vrst, kar zelo negativno vpliva na okolje.

Na spodnjem grafu si lahko ogledate rast gojenja (modra barva) in lova (oranžna barva) rib do leta 2016.

VIR: http://www.fao.org/state-of-fisheries-aquaculture

RIBE V PREHRANI

Ribe veljajo za izjemno zdrav in kakovosten način prehranjevanja. So lahko prebavljiva, preprosti in okusna jed z vrsto hranilnimi snovmi. Zelo pomembna je svežina rib, ki ji uživamo. Ta je bistveni pogoj za ohranitev vseh njihovih pozitivnih lastnosti.
Ribe so bogate z:

  • Beljakovinami: Ribe vsebujejo lahko prebavljive beljakovine in se prebavijo v 3-4 urah, medtem ko npr. Govedina za prebavo potrebuje tudi do 8 ur.
  • Esencialnimi maščobnimi kislinami omega-3, ki so bistvenega pomena za razvoj, zdravje in dobro počutje.
  • Vitamini: A (je nujno potreben za normalno rast in razvoj), B (pospešuje kemične procese v telesu), K (skrbi za pravilno strjevanje krvi)…
  • Minerali: Kalcij in Fosfor (zagotavljata močne in zdrave kosti), Magnezij (ohranja zdravo srce in ožilje), Železo (preprečuje slabokrvnost in povečuje odpornost proti boleznim)…

Posledica vseh hranilnih snovi v ribjem mesu je izjemno pozitiven vpliv na:

  • Sladkorne bolezni
  • Astmo
  • Depresijo
  • Obolenja srca
  • Rakava obolenja

Znanstveno je tudi dokazano, da omega-3 maščobe iz ribjega mesa zelo pozitivno vplivajo na možganske celice. To velja tako po rojstvu, kot tudi med nosečnostjo. Otrok, ki se bo rodil materi, ki med nosečnostjo uživa ribe, prejme od matere več DHA (ena od omega-3 maščobnih kislin) in s tem lažje in bolj razvije možgane.

RIBOGOJNIŠTVO IN RIBOLOV

Kot smo že omenili, obstajata dva načina pridobivanja ribjega mesa za potrebe človeške prehrane.

Z ribogojništvom mislimo masovno gojenje rib, v zato postavljenih in vzdrževanih tako imenovanih gojiščih. Na prvi pogled je gojenje rib precej enostavno. Ribe potrebujejo le vodo, v kateri plavajo in pravilna hranila. A kot prav pri vsaki vrsti mesa, je tudi ribje veliko bolj kvalitetno, če se te prosto gibajo in živijo v naravnem okolju. V Sloveniji je gojenje rib precej razširjeno in najpogosteje se gojijo postrvi in krapi.

Ribolov lahko ločimo na športni in gospodarski. Športni se opiše že z imenom in nima prav dosti veze s prehrambeno industrijo. Pri gospodarskem ribolovu pa gre zopet za masovno lovljenje rib z mrežami in ladjami za potrebe človeške prehrane. Pri nas je športno lovljenje rib zelo popularno, z gospodarskim pa se ukvarjajo predvsem zasebni ribiči z manjšimi ladjami.

RIBE NAMESTO MESA?

Pa smo prišli do glavnega vprašanja. Lahko ribje meso popolnoma nadomesti “navadno” meso?

Čeprav ribe spadajo v isto skupino živil in imajo podobne hranilne snovi, kot “navadno” meso, še vedno obstajajo razlike, ki jih ne moremo zanemariti. Kot vedno, tudi tukaj zagovarjamo raznoliko prehranjevanje in menimo, da je potrebno za uravnoteženo prehrano uživati tako ribje, kot ostale vrste mesa.

Prednost rib je, da vsebujejo več koristnih maščob in so lažje prebavljive. Po drugi strani pa je v mesu več beljakovin in železa. Priporočeno je uživanje rib dvakrat do trikrat tedensko. V spodnjo tabelo smo k že znani statistiki dodali še ribe.

ZAKLJUČEK

Ribe lahko tako iz biološkega vidika, kot v prehrani definitivno uvrščamo kot meso. Njihova hranilna vrednost se z lahkoto kosa s katerimkoli mesom živali, ki živijo na kopnem. A kot smo omenili, ne gre zanemariti, da imajo ribe določene prednosti, ki organizmu prinašajo veliko dobrega. V kombinaciji z ostalimi živili bo uživanje rib ne le popestrilo našega jedilnika, pač pa bo našemu telesu dalo dodatno moč in sredstva za boljše delovanje.

Ne smemo pa pozabiti, da je raznolika prehrana najbolj optimalna. Tiste dni, ko ne boste uživali v ribah, brez težav zapolnite s perutnino, govedino, svinjino ali pa seveda s konjskim mesom, ki še vedno kraljuje na seznamu hranil z največ beljakovinami in zdravimi maščobami v enem.