Jota s kislim zeljem ali repo, je vrjetno ena izmed najbolj znanih enolončnic z dolgo tradicijo, ki ji poznajo tudi tujci. Lahko se odlično obnese kot samostojna jed ali topla malica. Poleg žlice pa zraven potrebujemo le še kos kruha

Sestavine

(Za 4 osebe)

  • polovica konjske klobase za kuhanje (kranjska)
  • 200 g žrebetove šunke
  • 200 g fižola
  • 400 g krompirja
  • 400 g kislega zelja ali repe
  • 1 srednja do velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 lovorjeva lista
  • 2 brinovi jagodi
  • sčepec soli in popra (po okusu).

Priprava

  1. Čez noč namočimo fižol in ga nato skuhamo. Posebaj skuhamo na kocke narezan krompir, v drugi kozici pa zelje oz. repo.
  2. V kozici zavremo vodo in vanjo položimo konjsko klobaso. Kuhamo jo 7 minut.
  3. Čebulo, česen in polovico šunke nasesekljamo na roke ali zmeljemo z multipraktikom, tako da dobimo drobne koščke. Vse skupaj nato popražimo v ponvi.
  4. Pražene sestavine stresemo v kuhano zelje/repo in premešamo.
  5. Preostalo polovico šunke narežemo na srednje velike koščke in jo prav tako stresemo v kuhano zelje/repo ter dodamo pretlačen krompir in fižol.
  6. Konjsko klobaso narežemo na kolutke in jih dodamo v joto.
  7. Po okusu poporamo in posolimo. Sicer lahko solimo že posamezne sestavine med kuhanjem. Za konec še enkrat dobro premešamo in postrežemo s svežim kosom kruha. Pa dober tek!

Konjsko klobaso in žrebetovo šunko in lahko najdete v naši delikatesi v trgovskem centru na tržnici Koseze (Vodnikova cesta 187).
Prav tako pa vsak torek, sredo in četrtek strežemo okusne tople malice. Vabljeni!