Nacionalna jed, ki jo pozna prav vsak! Jed, ki prihaja iz Perzije, tam pa beseda kufte pomeni zdrobljeno oziroma sesekljano meso. Čufte v paradižnikovi omaki lahko ponudimo s pire krompirjem, polento ali svežim kruhom.

Sestavine

(Za 4 osebe)

  • 500g mletega konjskega mesa (konjsko stegno ali pleče)
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 jajci
  • 5 žlic ovsenih kosmičev
  • 2 do 3 žlice drobtin
  • Sol, poper
  • Olje
  • 600g pelatov
  • Nasekljan peteršilj

Priprava

  1. Kosmiče namočimo v mlačni vodi za približno 10 minut in jih potem dobro ožamemo.
  2. Čebulo nasekljamo in jo prepražimo, da zarumeni.
  3. Kosmiče in popraženo čebulo dobro zmešamo z mletim konjskim mesom, dodamo začimbe, jajci in z rokami oblikujemo v kroglice.
  4. Kroglice popečemo v ponvi. V isti ponvi, na olju popražimo pretlačene pelate, jih začinimo in dolijemo malo vode. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in v omako zložimo kroglice (biti morajo vsaj polovico prekrite z omako). Kuhamo jih še kakih 20 minut.

Priloga:

Za prilogo lahko pripravimo kuhan krompir v kosih ali pa naredimo pire. Zraven pa se poda tudi svež kos kruha.
Pa dober tek!

Konjsko stegno ali pleče lahko najdete v naši delikatesi v trgovskem centru na tržnici Koseze (Vodnikova cesta 187).