
Konjsko meso – Ali veš vse o njem?
Kitajska, Francija, Kanada in Kazahstan – države, kjer jesti konjsko meso ni ničesar nenavadnega, včasih je to celo dobrota.
VečVzreja konj je zahtevna in delikatna kar posledično vpliva na boljšo kakovost mesa. Poleg tega konji niso dovzetni za bolezni, kot so denimo bolezni norih krav, prašičje ali ptičje gripe. Zato vsekakor ni presenečenje, da je konjsko meso eno izmed najbolj zdravih živil za prehrano ljudi.
Velikih konjskih farm po svetu ne poznamo prav zaradi zahtevnosti vzreje. Reja konj je vezana na majhne posameznike, ki zagotavljajo primerno okolje in veliko pozornosti živini v času reje. Rejci radi porečejo, da gre za zahtevno žival, saj je pri svoji prehrani zelo izbirčna. V fazi vzreje konj zahteva več pozornosti, prostora za prosto gibanje ter skrbno izbrano prehrano, vse to pa vpliva na kvaliteto konjskega mesa. Še več, ob tem ima tudi bogat okus. Konjsko meso je namreč bogato z glikogenom, zaradi radi česar je mehkejše in slajše. To prepoznavajo v številnih državah širom sveta, kjer je konjsko meso prepoznano kot specialiteta. V Evropi so to predvsem Francija, Italija in Belgija.
Glede na široko potrošnjo govejega, svinjskega in perutninskega mesa je celotna industrija vezana na velike dobičke. Vzreja omenjenih vrst je optimizirana zato ne čudi, da v krmi omenjene živine pogosto zasledimo gensko spremenjene organizme, antibiotike in druge aditive, ki niso primerni za prehrano ljudi. Vzreja konj je redno kontrolirana s strani pristojnih inšpekcijskih služb poleg tega ima vsak konj čip preko katerega se vodi njegova celotna zdravstvena kartoteka.
Genetski inženiring je v reji govedi, svinjine in perutnine rutina medtem ko pri sami vzreji konj, ki so namenjena zakolu takšnih postopkov v praksi ni zaslediti.
Kitajska, Francija, Kanada in Kazahstan – države, kjer jesti konjsko meso ni ničesar nenavadnega, včasih je to celo dobrota.
VečPrehranske modne muhe prihajajo in odhajajo, priljubljenost rdečega mesa je prehajala iz ene skrajnosti v drugo.
VečKot prvo se bomo vprašali, če ribe sploh so meso. Dandanes kroži veliko različnih mnenj o tem kako uvrstiti ribe, ko pride do prehrane in prehrambenih navad.
Več